Hieronta

Hieronta on yksi maailman vanhimmista hoitomenetelmistä. Hieronta on hyvin kokonaisvaltainen ja ainutkertainen hoitotapahtuma. Hieronnassa pehmytkudosta käsitellään eri hierontaotteita tarkoituksenmukaisesti käyttäen, joka parantaa lihaksen verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa ja sitä kautta parantaa lihaksen toimintaa. Hierontaan tullaan yleensä lihaskireyden aiheuttaman kivun vuoksi, jäykkyyden, rentoutumisen vuoksi. Hieronta sopii vauvasta vaariin, mutta on vasta-aiheita, jolloin hieronta ei ole mahdollista. 


Milloin ei hierontaan:

Sairaana, sillä mahdollinen tulehdus voi levitä hieronnan takia muualle elimistöön.


Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva verenpainetauti, diabetes, epilepsia tai sydänsairaus.


Krapulassa, alkoholin tai muiden huumausaineiden vaikutuksen alaisena.


Ihoinfektio, koska hieronta voi levittää bakteereja sisältävää eritettä laajalle ihoon ja näin edistää tulehduksen leviämistä.


Kasvaimet, koska kasvainkudoksen hieronta lisää kasvainsolujen pääsyä verenkiertoon ja sitä kautta voi edistää etäpesäkkeiden syntyä.


Laskimosairaudet esim. laskimotukokset ja suonikohjut.


Keskushermostoperäiset halvaukset voivat olla ääreishermostohalvauksia, joissa potilas on menettänyt ihotunnon ja keskushermostoperäisiä halvauksia, joissa potilaan lihaksistossa esiintyy "spastisuutta" eli lihas jäykistyy vaikka potilas ei itse lihasta jännitä, jolloin pienikin ärsyke voi aiheuttaa potilaalle kivuliaita ja epämiellyttäviä lihasten kouristeluja.


Verenvuototauti eli hemofilia, koska hieronta voi aiheuttaa potilaalle joko paikallisia ihonalaisia verenpurkaumia tai jopa niveliin ulottuvia laajoja verenpurkaumia.


Ihosairaudet mm. ihon bakteeri- ja sienisairaudet, jotka tarttuvat kosketuksen välityksellä. Sädehoidon, palovammojen ja runsaan kortisonilääkityksen aiheuttamat ihomuutokset, ettei hieronnalla aiheuteta alueelle kudosvaurioita, haavaumia tai ihon rikkoontumista.


Pehmeän kudoksen vammat.


Huonontunut verenkierto raajoissa, koska iho on silloin erittäin ohutta ja helposti haavoittuva ja hieronta lisää energia-aineenvaihduntaa, joka taas pahentaa kudoksen hapenpuutetta, joka on yleensä kipujen taustalla. Eikä hieronnalla voida parantaa kudoksen verenkiertoa.


Muut sairaudet esim. hernia eli tyrä, suurentuneet imurauhaset.


Keskustele aina ensin lääkärisi kanssa, mikäli sinulle on tehty jokin toimenpide tai jonkin sairauden/oireen tutkiminen on kesken, ennen kuin varaat ajan hierontaan!


Hieronnan jälkeen: 

On hyvä juoda runsaasti nestettä, koska hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, niin huolehdit nestetasapainostasi juomalla vettä ja voit näin välttää hieronnan jälkeisen huonon olon ja nestehukasta johtuvan päänsäryn.


Ei ole hyvä rasittaa kehoa, sillä hieronta itsestään jo aktivoi ja kuormittaa lihasta. 


Rauhallinen lenkki,  venyttely tai saunassa käynti ovat suositeltavia hieronnan jälkeen. 


Käsitellyissä lihaksissa voi esiintyä kosketusarkuutta, mikä on ihan normaalia ja häviää päivän-parin päästä.


Voi esiintyä päänsärkyä, mikä on ihan normaalia, koska hieronnalla on saatu mahdolliset kireydet auki niska-hartiaseudulta ja verenvirtaus päähän on parantunut.